Univerzita

Veteránske majstrovstvá sveta v orientačnom behu v Košiciach

Display portlet menu
Späť na oznamy

Veteránske majstrovstvá sveta v orientačnom behu v Košiciach

Správy

Košice a ich širšie okolie sa budú v polovičke augusta (11. – 18. 8.) hemžiť orientačnými bežcami. Po 3 významných celosvetových akciách v minulosti (1988 – 5. kolo svetového pohára, 2006 – Akademické majstrovstvá sveta, 2012 – Juniorské majstrovstvá sveta) si tentokrát v nich dajú zraz na svojom šampionáte veteráni. Športovci, ktorí už majú svoje výkonnostné limity za sebou, no láska a vášeň k pohybu v neznámom teréne s mapou a buzolou v ruke im zostala.

Majstrovstvá sveta veteránov v orientačnom behu budú v roku 2023 patriť k najvýznamnejším a najmasovejším podujatiam nielen v Košickom a Prešovskom kraji, ale aj v rámci celého Slovenska. Pôvodne sa akcia mala konať v roku 2020. Organizácia veteránskeho šampionátu patrí v rámci Medzinárodnej federácie IOF k najžiadanejším formátom a o jej pridelenie je vždy veľký záujem. Získanie organizácie do nášho regiónu je výsledkom schopností a športovej diplomacie skúsených organizátorov.

Hlavným organizátorom akcie bude Klub orientačného behu ATU Košice. Do organizácie bude zapojených 250-270 organizátorov – dobrovoľníkov (ešte sú stále vítaní). Spoluorganizátorom bude mesto Košice, Klub OB Kysak a mnohí ďalší partneri. Veľmi významným partnerom podujatia bude aj Technická univerzita. TU má zastúpenie v organizačnom výbore, časť účastníkov využije internátne kapacity ubytovania, na štadióne na Watsonovej bude cieľ prvých pretekov, zároveň sa tu po skončení pretekov uskutoční otvárací ceremoniál. Uvedené preteky sa budú bežať v areáli TU a na priľahlom sídlisku Park Angelinum.

Na podujatí sa očakáva účasť 3-3,5 tisíc pretekárov vo veku 35-95 rokov zo 40-45 krajín sveta. Kategórie mužov a žien sú tvorené po 5 rokoch, zvyčajne najobsadenejšie sú kategórie 60, 65 a 70 ročných. V súčasnosti je prihlásených takmer 2,5 tisíc záujemcov (najviac Čechov – viac ako 400), uzávierka prihlášok je 30. júna. Okrem hlavných pretekov budú súčasťou akcie aj sprievodné preteky pre verejnosť a sprevádzajúce osoby do 35 rokov s očakávanou účasťou 300-400 štartujúcich. Počas podujatia sa uskutoční 5 pretekov a 3 tréningy. Súťažiť sa bude v troch disciplínach – v šprinte, na strednej a na dlhej trati. Každé preteky a každý tréning sa uskutočnia v novom priestore, budú mať novú cieľovú arénu, nové štarty, nové zázemie…

Košice a ich širšie okolie majú pre vykonávanie orientačného behu veľmi dobré podmienky. Pestrosť a rôznorodosť terénov v okolí mesta sú najväčším lákadlom pre vyznávačov tohto športu. Nachádzajú sa tu kontinentálne terény s hlbokými údoliami, rozsiahle zosuvové priestory s jemnými terénnymi detailami, ale aj vzdialenostne dostupné terény NP Slovenský kras s jedinečnou vegetáciou. V spojitosti s kvalitnou organizáciou a možnosťou návštevy kultúrnych a prírodných zaujímavostí okolia sa vytvárajú veľmi dobré predpoklady pre strávenie príjemného pobytu. Pretože väčšina účastníkov podujatia bude pochádzať z ekonomicky silných krajín (škandinávske krajiny, Švajčiarsko, Veľká Británia, Nemecko, …) organizácia šampionátu bude mať nepochybne významný vplyv na ekonomický prínos v oblasti hoteliérstva, stravovacích služieb a iných oblastí cestovného ruchu.

Záujmom organizátorov je, aby sa Slovensko a Košice prezentovali kvalitnou organizáciou tohto významného celosvetového podujatia. Šampionát chcú organizátori pripraviť kvalitne nielen po športovej stránke, ale aj po stránke spoločenskej. Účastníkom chcú ponúknuť okrem atraktívnych terénov a tratí aj čo najširšiu škálu možností návštevy kultúrnych a prírodných zaujímavostí Košíc a okolia. Spoločenskú vážnosť podujatiu dodajú určite ambasádori, ktorými sú slovenskí olympijskí víťazi, resp. medailista – Anastasia Kuzminová, Matej Tóth a Jozef Gönci. Potešujúce je tiež, že patronát nad jednotlivými disciplínami prevzali primátor Košíc Jaroslav Polaček, predseda KSK Rastislav Trnka a prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel. Miesto v čestnom predsedníctve bude mať taktiež rektor TU.

Program podujatia

11. august – akreditácia – K13, tréning – Košice, areál UVLF + Park Obrancov mieru
12. august – kvalifikačné preteky v šprinte, Košice – areál TU + Park Angelinum, otvárací ceremoniál­ – štadión TU
13. august – finálové preteky v šprinte, medailový ceremoniál, Košice – centrum + Mestský park
14. august – voľný deň, tréning – Lemešany, výlety
15. august – kvalifikačné preteky na strednú a dlhú trať, Budimír
16. august – finálové preteky na strednej trati, medailový ceremoniál, Sigord pri Prešove
17. august – voľný deň, tréning – Silická planina, výlety
18. august – finálové preteky na dlhej trati, medailový ceremoniál, záverečný ceremoniál, Silická planina

PoÚtStŠtPiSoNe
Loading backend data