Univerzita

Nový slovenský superpočítač vybuduje TUKE

Display portlet menu
Späť na oznamy

Nový slovenský superpočítač vybuduje TUKE

Správy

TUKE ako prijímateľ prostriedkov mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti vybuduje nový superpočítač Perún a uvedie superpočítač do prevádzky pre národné superpočítačové centrum s plánovanou kapacitou do 13 PFLOPS s ambíciou umiestniť sa v prvej desiatke svetového rebríčka energeticky účinných superpočítačov „Green 500“.

Cieľom projektu je primárne obstaranie a sprevádzkovanie verejne prístupnej národnej vysokovýkonnej výpočtovej infraštruktúry, ktorá bude slúžiť nielen akademickej obci, ale aj inštitúciám verejnej a štátnej správy, ako aj súkromnému výskumu a vývoju. Ďalším cieľom je aktívna podpora adopcie riešení založených na vysokovýkonných výpočtových systémoch (ďalej len HPC), teda rozvoj HPC ekosystému.

HPC sú v súčasnosti považované za kľúčovú technológiu pre základný a aplikovaný výskum v mnohých vedeckých disciplínach a priemyselných odvetviach. Superpočítače sú kritickým nástrojom, ktorý sa čoraz častejšie uplatňuje pri riešení zložitých výziev a ich premeny na príležitosť vytvárať inovácie. Nástroje, ako je umelá inteligencia (AI), spracovanie veľkých objemov dát alebo pokročilé simulácie rôznych javov a procesov sú do veľkej miery závislé od dostupnej výpočtovej kapacity. Bežne sa používajú v oblastiach ako meteorológia, klimatológia, medicína, farmaceutický dizajn, materiálový dizajn a ďalšie domény neustále pribúdajú s vývojom nových aplikácií (určených napríklad pre exascale infraštruktúry), rozvojom AI a tiež s rastom výkonu HPC infraštruktúr.

Sprevádzkovanie nového superpočítača na TUKE je plánované do konca 4. kvartálu 2025.

PoÚtStŠtPiSoNe
Loading backend data