Univerzita

Dominancia TUKE na Slovak University Startup Cup 2021

Display portlet menu
Späť na oznamy

Dominancia TUKE na Slovak University Startup Cup 2021

University Highlights

Dňa 10.6.2021 sa uskutočnilo v Bratislave slávnostné vyhlásenie výsledkov celoslovenskej súťaže „Slovak University Startup Cup 2021“. 

Slovak University Startup Cup 2021

Súťaž Slovak University Startup Cup 2021 organizovala na Slovensku už šiesty krát dobrovoľná nezisková organizácia Junior Chamber International – Slovakia. Jej cieľom je podporovať chuť mladých ľudí do podnikania a to už od momentu, keď študujú na vysokých školách, chuť stále sa vzdelávať a pracovať na sebe v oblasti svojho kariérneho rastu. Organizácia je od roku 2008 oficiálnou pobočkou jednej z najväčších organizácií pre mladých lídrov a mladých podnikateľov na svete – Junior Chamber International so sídlom v USA a s európskym centrom v Berlíne a so zastúpením v 115 krajinách sveta s vyše 200 0000 členmi. V roku 2015  oslávila 100 rokov od svojho založenia v meste St. Louis. Jej alumni sú napríklad Charles Lindbergh, prvý človek, ktorý preletel Atlantický oceán, bývalí americkí prezidenti J. F. Kennedy, Gerald Ford, Bill Clinton či zakladateľ Microsoftu Bill Gates, alebo zakladateľ spoločnosti Dominos  Pizza Tom Monaghan. 

Jedným z prvých celosvetovo organizovaných projektov je University World Startup Cup, ktorého národné kolo sa organizuje na Slovensku pod názvom Slovak University  Startup Cup 2021. Podujatie sa uskutočňuje pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu v SR. Spoločnosť BMW Slovenská republika, ktorú na podujatí zastupoval Milan Stupka, riaditeľ pre korporátnu komunikáciu spoločnosti, zapožičia víťazom v kategóriách Inovácie a Trvalá udržateľnosť inovatívne vozidlo značky BMW.

A startupy zo Startup centra TUKE boli už tretí rok za sebou najúspešnejšie! Zvíťazili v dvoch kategóriách súťaže. Startup Corvest sa stal aj celkovým víťazom súťaže.


Víťazné projekty

Absolútnou víťazkou spomedzi všetkých projektov sa stala Jana Garanová Krišťáková, líderka študentského startupu Corvest (Startup centrum TUKE, študentka Strojníckej fakulty TUKE), ktorá zároveň triumfovala v kategórii Informačné technológie, mobilné technológie, web. Startup sa zaoberá vývojom smart ortézy trupu, ktorá aktívne napomína a monitoruje používateľa. Spoločnosť sa zameriava na korekciu nesprávneho držania tela človeka, čo vedie až k 90% bolestí chrbta. Ide o aktívne ovplyvnenie držania tela pomocou smart trička, ktoré sníma aktuálnu posturu a mobilná aplikácia na jej základe vyhodnocuje a rôznymi technikami navodzuje zmenu. Startup prichádza s návrhom inteligentnej ortézy. Táto ortéza slúži na napomínanie prostredníctvom aplikácie na korekciu nesprávneho postoja. Corvest sa skladá z troch základných častí: Smart tričko, Aplikácia a doplňujúce cvičenia. Ak sa človek začína hrbiť, Corvest sa aktivuje a vydáva signál v podobe vibrácie, aby pripomenul, že sa treba vyrovnať. Senzory pomocou bluetooth odošlú správu do aplikácie, ktorá zaznamenáva aktuálne držanie tela a vyhodnocuje priebežné pokroky. Zároveň vedie databázu, ktorá môže slúžiť pre spoluprácu s lekárom. Inovatívna je v tom, že pôsobí vedome na subjekt na rozdiel od bežne dostupných napomínacích bandáži a prostredníctvom aplikácie ho motivuje k reakcii s cieľom dosiahnutia želanej korekcie správania sa. Základ je motivácia, ktorú docieľujeme rôznymi spôsobmi. Subjekt sa zabáva a zároveň vylepšuje svoj fyzicky a s tým spojený aj duševný stav.

V TOP 10 najlepších startupov sa ešte umiestnil aj ďalší startup zo Startup centra UVP TECHNICOM – startup HRIIS s komplexným riešením v oblasti problematiky ľudských zdrojov.

Blahoželáme!

 

Slovak University Startup Cup 2021Slovak University Startup Cup 2021Slovak University Startup Cup 2021Slovak University Startup Cup 2021Slovak University Startup Cup 2021

PoÚtStŠtPiSoNe
Loading backend data